Wie bewaakt de bewaker?

17 april 2012

De Privacycommissie maakte vandaag het aantal nieuwe aangiften van bewakingscamera’s bekend. En wat blijkt? Een grootschalige toename van camera’s in de voorbije 2 jaar. Meer dan ooit beantwoorden we veiligheidsproblemen met meer bewakingscamera’s. Maar zijn controle en repressie echt de sleutel naar meer veiligheid?

Is het noodzakelijk om iedereen te filmen om de enkelingen die overlast veroorzaken “af te schrikken”? En zullen de personen die overlast veroorzaken ook gestopt worden door de aanwezigheid van steeds meer camera’s? Camera’s bewezen amper hun preventieve werking. Integendeel, ze voeden het onveiligheidsgevoel. Want geef toe, een plaats waar honderden camera’s hangen geeft niet meteen de indruk een veilige plek te zijn.

Ook het kostenplaatje van camerabewaking is niet min. Kleinhandelaars klagen dat de zware investeringen in meer camera’s een streep door hun rekening zijn. Ook steden en gemeenten trekken duizelingwekkende bedragen uit om elke straathoek van een camera te voorzien. Alleen al in Leuven bedroeg het prijskaartje bijna 1 miljoen euro. Kan het vele geld dat wordt aangewend voor camerabewaking niet beter gebruikt worden?

Een wildgroei aan camera’s op het volledige grondgebied van een stad of gemeente druist bovendien in tegen het basisprincipe van de Privacywet dat inbreuken steeds verhoudingsgewijs moeten geschieden. Maar de Camerawet van 2007 is reeds lang voer voor discussie. De wet is niet langer aangepast aan de nieuwe cameratoepassingen die in het straatbeeld verschijnen. Het gebruik van uniformcamera’s, brilcamera’s, mobiele camera’s of ANPR camera’s wordt – vaak onterecht – aan de bepalingen van de Camerawet onderworpen. De Privacycommissie trachtte duidelijkheid te scheppen in dit vage cameralandschap. Eind februari publiceerde zij een aanbeveling waarin zij een aantal vastgestelde knelpunten in de camerawetgeving toelichtte. De aanbevelingen van de commissie moesten interpretatiemoeilijkheden verhelpen maar zijn slechts een pleister op de wonde. De nieuwe toepassingen inzake cameragebruik vragen om een nieuwe, meer aangepaste wetgeving.

Hoeveel camera’s houden ons nu precies in de gaten? En waar hangen ze? De Liga voor Mensenrechten roept op om alle bewakingscamera’s in de openbare ruimte in kaart te brengen. Zie je een camera die jou filmt? Neem er een foto van en zet deze op de online kaart. Surf naar www.mensenrechten.be waar je de locatie en een foto van de camera kan uploaden. De Liga bewaakt de bewakingscamera’s!

Contactpersoon: Caroline De Geest, beleidsmedewerker Liga voor Mensenrechten – 09/223.07.38

cartoon: ZAK (uit De Morgen)

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.