Zone GASodi? Iedereen crimineel?

28 maart 2012

In een artikel verschenen op standaard.be op 27 maart 2012, blijkt dat vanaf heden in Zonhoven en Hasselt, en binnenkort ook Diepenbeek (HAZODI) harder zal worden opgetreden tegen ‘kleine criminaliteit’. Deze beslissing kadert in het systeem van ‘gemeentelijke administratief sanctierecht’ of kortweg de GAS-wetgeving. Door het invoeren van de administratieve sancties kunnen gemeenten sinds 1999 zelf een hele reeks ‘overlastproblemen’ en ‘kleine criminaliteit’ aanpakken.

De Liga voor Mensenrechten is verontwaardigd over de zeer verregaande toepassing van de GAS-wet. In een brief aan de Liga voor Mensenrechten zegt het stadsbestuur van Hasselt: ‘het bestuur en de korpschef van de zone HAZODI staan er volledig achter om de ‘kleine criminaliteit’ effectief te kunnen aanpakken en zo het veiligheidsgevoel van de burger te waarborgen’. De Liga voor Mensenrechten stelt zich toch de vraag hoeveel Vlamingen zich daadwerkelijk onveilig voelen door het zitten op de rugleuning van een bank of door het verslepen van dozen? Want daarvoor riskeert men in HAZODI nu een boete die kan oplopen tot 250 euro. Waar ligt de grens?

De term ‘overlast’ is noch gedefinieerd in de reglementering, noch bestaat er een lijst van handelingen die onder overlast of kleine criminaliteit vallen. Hierdoor hebben de gemeenten de autonomie om het eigen reglement, in alle subjectiviteit, inhoudelijk vorm te geven. Gedrag dat strafbaar is in Hasselt is dat per definitie niet in Gent. Weet de burger nog hoe die zich in de toekomst moet gedragen?

Door deze gedragingen te beboeten criminaliseert de zone HAZODI dagdagelijkse handelingen. Leidt deze criminalisering niet juist tot een vermindering van het tolerantieniveau?  Wat voor de ene burger storend is, is dat voor de andere niet. Deze ervaring hangt sterk samen met de tolerantiedrempel van de betrokken personen. Zone HAZODI legt de tolerantiedrempel weer een stuk lager.

Zone HAZODI eigent zich daarboven ook een moraliserende functie toe en schept hierdoor een eenzijdig beeld van wat moet worden verstaan onder ‘correct’ gedrag. ‘Normafwijkend’ gedrag wordt vandaag de dag al snel als crimineel gedrag beschouwd.

Waar is het gezonde evenwicht nog tussen preventie en repressie? Zullen nog andere gemeenten het voorbeeld volgen en kunnen we binnenkort niet meer onbezorgd naar de speeltuin?

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.