#FiksJePrivacy - Kan het ook zónder Google?

In #FiksJePrivacy deelt onze technische krak Ronny, medewerker webprojecten en IT, zijn privacytips met ons.

23 jaar geleden ontstond Google, een bedrijf dat ons heel wat innovatie heeft gebracht en oorspronkelijk beloofde om respect voor de eindgebruiker centraal te stellen. Google werd groot op die belofte, maar gooide ze daarna overboord. Door Google’s monopolie op de wereldmarkt, verzamelt het bedrijf zowat overal data, waardoor het ons hele doen en laten in kaart kan brengen. Het zou ons verbazen indien er een mens op deze aarde rondloopt die niet door Google gekend is.  

Dat grote oog van Google heeft zo impact op onze mensenrechten. De invloed op het recht op privacy is evident. De vele stukjes informatie die we achterlaten op het internet, worden door Google samengesprokkeld tot profielen, die soms heel intieme gegevens over ons kunnen bevatten. Hoe die profielen gebruikt worden, heeft dan weer impact op een hele rits andere fundamentele rechten. Gerichte advertenties manipuleren ons gedrag online maar bepalen ook welke informatie we te zien krijgen en dus hoe we denken. Dat heeft dan weer gevolgen voor onze democratie en hoe we samenleven.  

Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar alternatieven voor de vele diensten die Google aanbiedt. Onze technische krak Ronny, medewerker webprojecten en IT, deelt enkele van zijn tips.  

#Fiks no.1: browsen zonder Google  

Als je je privacy op het internet meer wil beschermen, is er natuurlijk eerst en vooral Firefox. Privacy is deel van hun DNA. Firefox blokkeert bijvoorbeeld standaard tracking cookies en sociale trackers.  

Maar kijk ook eens naar Brave. Deze browser is gebaseerd op het open source Chromium waar ook Google Chrome op draait en wordt alsmaar populairder. Hun motto is: privacy first.  

Wie het echt allemaal anoniem wil houden kan dat met de Tor Browser. Dat is in essentie Firefox met militaire encryptie, maar trager en met beperkte functionaliteiten.  

#Fiks no. 2: zoeken zonder Google   

Eigenlijk is er maar 1 alternatief voor Google search en dat is DuckDuckGo. Wie toch nog Google wil blijven gebruiken doet dat het best met Startpage. Zij zitten als filter tussen jou en Google en geven Google search enkel de zoekterm en geen verdere informatie, zoals ip adres bijvoorbeeld. De zoekresultaten komen van Google. 

#Fiks no. 3: mailen zonder Google  

Dat privacy in Gmail niet wordt gerespecteerd, was van in het begin duidelijk. Google liet in de applicatie banners met reclame zien, die geralteerd was aan de inhoud van de mail die je aan het lezen was. Dat heeft toen tot een storm van protest gezorgd, waardoor de banners er nu niet meer zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de inhoud van de mails niet meer wordt gescand.  

Het kan dan ook een goed idee zijn om ook Gmail te vermijden. De gratis e-mailaccount die je krijgt van je internet service provider (zoals Telenet, Proximus) is door de band genomen relatief privacy vriendelijk, al wordt bij elke transactie de metadata bijgehouden. Met metadata bedoel ik: de afzender en ontvanger, tijdstip van verzending, de onderwerpregel, etc. Wil je graag zelf een goeie email service kiezen, kan je gaan voor Proton Mail

Deel deze pagina