Wie is Maud

Vanaf mei 2022 vervoegde Maud ons fijne team als campagnecoördinator. Zij zal in staan voor de organisatie van evenementen, campagnes en educatieve acties in samenwerking met vrijwilligers, waaronder ook de Prijs voor Mensenrechten. Daarnaast is ze het aanspreekpunt voor interessante samenwerkingen die het draagvlak voor mensenrechten verbreden. We vermoeden dat niet enkel het team nieuwsgierig is om Maud wat beter te leren kennen. Tijd voor wat doortastende vragen dus.

Maud, welkom bij onze fijne mensenrechtenclub! Wat betekenen mensenrechten voor jou? 

Een internationaal erkend kader waarbinnen iedereen een (gelijk)waardig leven kan hebben. En ik zeg 'kan', want dat is wel waar we waakzaam voor moeten zijn en blijven. Mensenrechten betekenen vrijheid, maar ook evenveel strijd om deze basiswaarden te kunnen garanderen of bekomen voor iedereen.

Waar wil jij je stempel op drukken bij de Liga? 

Mensenrechten en de strijd ervoor te concretiseren en dichter bij de mensen te brengen: Welke impact hebben mensenrechten dagelijks op jouw leven? Daarnaast ben ik heel erg gemotiveerd om de vrijwilligerswerking terug nieuw leven in te blazen. Door corona is alles helaas wat stilgevallen. En nu we met de Liga in Brussel zitten, is er letterlijk weer nieuw terrein om te ontdekken en nieuwe enthousiastelingen om mee samen te werken!

Waar word je blij van? 

Onverwachte, spontane plannen die geweldig uitdraaien. De eerste dag van het jaar waarop je zonder jas naar buiten kan gaan.  En ook kattenfilmpjes.

Met welke figuur uit de wereldgeschiedenis zou je graag eens iets gaan drinken? 

Er zijn veel historische feministische boegbeelden waarmee ik graag eens zou een koffie gaan drinken, bijvoorbeeld Virginia Woolf, Rosa Luxemburg of Simone De Beauvoir. Ze schreven stuk voor stuk iconische werken die mij erg hebben beïnvloed tijdens mijn studies. Of Belgische feministen zoals Paula Marckx of Isala Van Diest, die zo'n belangrijke stempel hebben gedrukt op Belgische feministische geschiedenis.

Welk boek / film / theaterstuk / gedicht /… deed je anders naar de wereld kijken? 

Sowieso de boeken van de vrouwen vermeld in de vorige vraag. Verder heeft The Wretched of the Earth van Frantz Fanon een heel diepe indruk op mij nagelaten. Shoutout naar professor Koenraad Bogaert van de vakgroep Conflict and Development, die ons dit boek heeft voorgeschoteld en uitgebreid heeft doen analyseren!

Wat is je beste mensenrechtentip? 

Vind gelijkgestemden in je strijd tegen onrechtvaardigheid en wees mild voor jezelf! Het is moeilijk om niet verlamd te worden door alles wat foutloopt in de wereld, dus het is goed als je een goede support system hebt van mensen die jou begrijpen om op terug te vallen.

Deel deze pagina