Antwerps lijsttrekkersdebat ‘Ruimte voor A’: directeur Joke legt de politici een uitdaging voor over GAS

10 september 2024

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024 in het vooruitzicht, organiseerden Toneelhuis en ARIA (Universiteit Antwerpen) een politiek debat in de Bourla over de 'stad van iedereen' en de noodzakelijke ruimte, zowel fysiek als mentaal. Het debat bracht de lijsttrekkers van alle politieke partijen samen, met vertegenwoordigers van culturen (kunsten, sport, religie en sociaal cultureel) die Antwerpen maken tot wat ze is.

 

Directeur Joke Blockx vertegenwoordigde er de socio-culturele sector. Ze ging in op hoe de acties van een lokale overheid fundamentele rechten kunnen inperken, meer bepaald hoe de GAS wetgeving de laatste 10 jaar een steeds ruimere definitie van 'overlast' hanteert. 

"Na 10 jaar zien we dus twee verschuivingen. Een eerste verschuiving is het verschuiven van het doel. Het doel van deze wet is om kleine overlast te bestraffen die toen niet door het parket werden vervolgd en waar er dus straffeloosheid rond was. We zien dat de definitie van overlast zich uitbreidt tot onder andere vreedzame
protesten. Er is een verschuiving van het doel waarvoor het aanvankelijk bedoeld was. Het was niet bedoeld om het recht op protest te beknotten. Het recht op protest
is een fundamenteel recht. De Verenigde Naties geeft aan dat hiervoor een meldingsplicht van 48u mag opgelegd worden. Maar de uitoefening van dit recht
mag niet gepaard gaan met de goedkeuring om het protest überhaupt te houden."

"Een tweede verschuiving die we zien: het bedrag van de geldboete schuift op naar boven. Je kan nu beboet worden met een geldboete van 500 euro. Dit is voor sommige personen een hoog bedrag. In principe zou je deze kunnen aanvechten maar het juridisch kostenplaatje ligt veel hoger. Daarom creëert zo'n bestraffing ook een chilling effect onder de bevolking om niet of minder betrokken te zijn bij vreedzame betogingen. Dit is wat wij Liga voor Mensenrechten absoluut niet willen en daarom daag ik u uit om een creatieve manier te bedenken om om te gaan met overlast in uw stad - zonder te bestraffen - en een duidelijk het begrip "overlast" te definiëren zodat uw inwoners weten waaraan ze zich kunnen verwachten."

 

Dit is wat de politici te zeggen hadden over de uitdaging:

Wat de GAS-boete voor protest tegen de luchthaven in Deurne betreft, stelt Koen Kennis (N-VA) dat iedereen kan en mag protesteren, maar dat het wel op een ordentelijke manier moet gebeuren. Er bestaat bijvoorbeeld een afspraak dat de Grote Markt een neutrale ruimte is. Wie wil protesteren, spreekt dat op voorhand best door met de politie. De meeste GAS-boetes worden uitgeschreven voor sluikstorten.  

Bogdan Vanden Berghe (Groen) wijst erop dat in het geval van de GAS-boetes de stad zowel rechter als partij is. Dat is problematisch. Het recht op protest is een fundamenteel recht. Het moet aan de politie gemeld worden, maar er moet geen toestemming voor gevraagd worden. 

Ook Kathleen van Brempt (Vooruit) ziet een juridisch probleem met de GAS-boetes. De mensenrechten zijn essentieel. Er moet ook een duidelijke omschrijving komen van ‘overlast’.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) verwijst naar Nederland waar de burgemeester geen politicus maar een ambtenaar is. Dewinter heeft geen problemen met de GAS-boetes. Integendeel. Ze geven de burgemeester meer mogelijkheden om snel in te grijpen bij ordeverstoring.

 

Benieuwd naar de andere besproken topics die avond? Lees het verslag of bekijk het integrale debat.

bannerfoto (c) Monday Agbonzee Junior

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.