BBA 2014: de sprekers

21 mei 2014

       

Big Brother Awards zonder straffe sprekers, dat is als Kafka zonder proces: het zou niet dezelfde impact hebben. Dus stellen we graag onze kanjers aan u voor.

Ronald Prins
@cryptoron

Ronald Prins is directeur en mede-oprichter van Fox-IT. Hij studeerde Technische Wiskunde aan de TU Delft en heeft zich daarna gespecialiseerd als cryptograaf. Bij het Nederlands Forensisch Instituut was hij werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker. In het kader hiervan heeft hij vele (cryptografische) beveiligingen doorbroken waar de politie tegenaan liep bij het uitvoeren van hun gerechtelijke onderzoeken. Daarnaast is hij mede-verantwoordelijk voor de inzet van nieuwste methoden om digitale informatie voor de recherche te verkrijgen. In 1999 richtte hij samen met Menno van der Marel Fox-IT op om zijn creativiteit volledig te kunnen gebruiken voor innovatieve oplossingen voor vertrouwelijke omgevingen (threatening environments).

Het Nederlandse publiek heeft Ronald Prins leren kennen als dé expert op het gebied van computercriminaliteit. Met zijn gekleurde overhemden, modieuze baardje en ferme uitspraken was hij een gewilde gast aan tafel bij Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en Nieuwsuur. Daar legt hij de kijker uit hoe hackers te werk gaan, wat de gevaren van cybercrime zijn, hoe een digitale oorlog er uit gaat zien. En Prins wordt niet tegengesproken: ministeries, opsporingsinstanties, banken en veiligheidsdiensten maken gebruik van de hoogspecialistische kennis van Fox-IT. Nationaal én internationaal. (Bron: Vrij Nederland)

Michael Van Peel
@MichaelVanPeel

Michael Van Peel is een Antwerpse comedian. In 2005 maakte hij zijn debuut, aangemoedigd door comedian Nigel Williams.

Sindsdien stond hij in de finales van de 123 Comedy Award en het stand-up concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In november 2007 won hij zowel de jury- als publieksprijs van de Culture Comedy Award. Hij stond al op de Gentse Feesten en op het Oostendse Theater Aan Zee. Hij trad ook op als deel van het voorprogramma van Philippe Geubels.

In 2009 won hij het cabaretfestival Humorologie en op het eind van het jaar maakte hij een eerste oudejaarsconference.

Op tv trad hij enkele keren aan in Comedy Casino. Captaties van zijn eindejaarsconferences Van Peel Overleeft 2012 en Van Peel Overleeft 2013 werden opgenomen in de Antwerpse Arenbergschouwburg en uitgezonden op Canvas.

Zijn komische stijl wordt gekenmerkt door een hoge grapdichtheid met jokes die voornamelijk gebaseerd zijn op de actualiteit van het afgelopen jaar. Elk van zijn shows wordt ook afgesloten door het liedje Ik overleef, een bewerking van I Will Survive door Gloria Gaynor.

In het kader van de Big Brother Awards, schreef Michael een column (of zelfs een manifest) voor De Morgen. Hij komt op 4 juni getuigen over een wel heel bijzonder experiment waaraan we hem - in samenwerking met iMinds - hebben onderworpen.

Sophie in't Veld
@SophieintVeld 

Sophie in't Veld is een Nederlandse politica voor Democraten 66 (D66). Sinds juli 2004 is zij namens deze partij lid van het Europees Parlement.

In 't Veld zet zich in voor de bescherming van de privacygegevens van burgers en is vertegenwoordiger van de internationale dag van de privacy. Ze is ook lid van de National Secular Society.

Op 9 mei 2008 werd Sophie in 't Veld uitgeroepen tot EuroNederlander van het Jaar. 7 november 2008 werd ze gekozen tot lijsttrekker van haar partij bij de Europese verkiezingen van 2009. Op 10 april 2011 kreeg In 't Veld de Irwin Prize, ook wel 'Secularist of the Year Award' en op 12 augustus van hetzelfde jaar ontving ze op het Humanist Congress 2011 te Oslo de International Humanist Award 2011.

Nikolas Vanhecke
@nikolasvh 

Nikolas Vanhecke is journalist bij de binnenlandredactie van de Standaard. Hij rapporteert regelmatig over privacygerelateerde zaken zoals de dataretentiewetgeving en de verregaande massasurveillance door overheden en organisaties. Op de Big Brother Awards zal hij de gesprekken in goede banen leiden.

U ziet het, we halen het grof geschut boven om van 4 juni een avond vol boeiende, kritische stemmen te laten worden. Maar de belangrijkste stem komt van u. Breng ze uit op www.bigbrotherawards.be en kom in de Zebrastraat kijken of uw favoriet het gehaald heeft.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.