België verdient een interfederaal actieplan tegen racisme

22 mei 2018

       

17 jaar geleden engageerde België zich in Durban bij de Verenigde Naties om een interfederaal actieplan tegen racisme uit te werken. Anno 2018 is dit plan er nog steeds niet, ondanks herhaaldelijke beloften van verschillende regeringen. Ondertussen blijft racisme, in al zijn vormen, een belangrijke impact hebben op het leven van vele mensen.

Een coalitie van meer dan dertig Belgische organisaties stelden daarom 11 actiepunten op die in het plan opgenomen zouden moeten worden. Bijvoorbeeld de noodzaak van meer onderzoek naar racisme, het subsidiebeleid voor antiracistische organisaties, de anti-discriminatietoets voor nieuwe wetten, het beginsel van inclusieve neutraliteit, betere juridische opvolging van racisme en praktijktesten, positieve acties, etnisch profileren, hate speech en diversiteit van de juridische wereld.

De Liga voor Mensenrechten is één van de partners en riep op 22 mei in het Federaal Parlement de volksvertegenwoordigers op om een einde te maken aan etnisch profileren. Voor meer informatie over de actievoorstellen lees je meer in de bijlage.

Lees hier ook wat Het Laatste Nieuws en De Standaard erover schreven:

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.