Camerabewaking en het recht op privacy: iedereen is schuldig tot het tegendeel bewezen is
12 augustus 2011
De Liga voor Mensenrechten stelt zich vragen bij de hoofdreden voor het plaatsen van bewakingscamera's. Werken de bewakingscamera's preventief? Verminderen ze de criminaliteit? De actualiteit in Engeland toont aan van niet.
De hoofdreden voor het plaatsen van bewakingscamera's is de vermindering van criminaliteit. Bewakingscamera's worden massaal geplaatst om bijvoorbeeld diefstal en vandalisme tegen te gaan en om hangjongeren en hangouderen te ontraden samen te scholen. De Liga voor Mensenrechten stelt vragen bij de preventieve functie van bewakingscamera's. Eens de camera's er hangen worden ze eerder ingezet om dieven en vandalen op te sporen. De criminele daad is dan al gepleegd. In Londen word je gemiddeld 300 keer per dag gefilmd. In Engeland controleren 4 miljoen camera's de straten van het land. Heeft dat de relschoppers tegengehouden? Bewakingscamera's worden verkocht en geplaatst als preventief middel maar missen hun doel.
De Liga voor Mensenrechten benadrukt de nadelen: vals gevoel van veiligheid, grote economische kost, het opgeven van privacy onder het mom van veiligheid.
De Liga voor Mensenrechten vraagt zich af of camera's geen vals gevoel van veiligheid teweegbrengen. De Liga voor Mensenrechten stelt zich ook vragen bij de economische kost. Weegt deze kost op wanneer het doel - vermindering van criminaliteit - niet aantoonbaar bewezen kan worden?
Bovenal stelt de Liga voor Mensenrechten zich vragen bij de massale schending van privacy. Willen we als vrije burgers het recht op privacy opgeven voor bewakingscamera's waarvan niet aangetoond is dat ze criminaliteit verminderen en veiligheid verhogen?
De onderliggende maatschappelijke oorzaken van sociale problemen moeten aangepakt worden en mogen niet als veiligheidsprobleem vertaald worden.
De maatschappelijke oorzaken van criminaliteit, vandalisme en andere problemen moeten onderzocht en aangepakt worden. Steeds meer worden sociale problemen vertaald naar veiligheidsproblemen en deze worden opgelost door controle en repressie. De trend van het plaatsen van bewakingscamera's is daar een goed voorbeeld van.
In een controle- en repressiemaatschappij wordt het vermoeden van onschuld, de basis van onze vrije samenleving, omgekeerd. Iedereen is schuldig tot het tegendeel bewezen is.
Cameraspotting: de Liga voor Mensenrechten bewaakt de bewakingscamera's.
De Liga voor Mensenrechten wil alle bewakingscamera's in kaart brengen.
Een camera gespot? Zet ze op onze online kaart.
In de pers:
De Standaard: Almaar meer bewakingscamera's in België
Le Soir: Les caméras de surveillance de plus en plus nombreuses
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.