We blijven hopen en op dezelfde nagel kloppen in 2023

22 december 2022

Beste mensenrechtenvriend, het jaareinde nadert en ook bij de Liga voor Mensenrechten is dat een moment om even achterom te kijken. Zoals altijd was het weer een bewogen jaar.

Het meest in het oog springend is de onkunde of de onwil van onze overheid om te voorzien in degelijke opvang van mensen op de vlucht. Honderden asielzoekers slapen al meerdere maanden op straat.  Dat is een schande. Met de oorlog in Oekraïne en de overname van de taliban in Afghanistan was het lang op voorhand duidelijk dat heel wat mensen op de vlucht zouden gaan en dat opvang voor hen moest voorzien worden. Toch lukt dat niet. Er zijn geen opvangplaatsen, er is geen personeel, er is geen budget, maar bovenal is er blijkbaar geen wil om het probleem op te lossen. Hiermee worden niet alleen de rechten van de asielzoekers geschonden, ook de principes van de rechtstaat worden hiermee met de voeten getreden. Ondertussen werd Fedasil al minstens 7.000 keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank om opvang te voorzien, maar zelfs onder verbeurte van dwangsommen gebeurt er niets. Bij Fedasil is er immers niets meer dat voor beslag in aanmerking komt. Een vonnis van de rechtbank verliest hierdoor elke waarde en daarmee verliest ook de rechtstaat elke geloofwaardigheid. Vluchtelingenwerk Vlaanderen kaartte het probleem aan bij de bevoegde staatssecretaris.  Ze luisterde en beloofde verbetering.

Gedetineerden hadden het vertrouwen in de rechtstaat trouwens al veel eerder verloren. Ondanks het feit dat België al meermaals veroordeeld werd voor de wijze waarop geïnterneerden en gedetineerden opgesloten worden verandert er nauwelijks iets aan de detentieomstandigheden. De gevangenisdirecteuren schreven een open brief aan de Minister van Justitie om duidelijk te maken dat zij niet langer medeplichtig willen zijn aan de mensenrechtenschendingen van gedetineerden. De Minister luisterde en beloofde beterschap.

En zo blijven we hopen en blijven we steeds op dezelfde nagel kloppen. Want aandringen helpt.

Zo wordt er ondertussen gewerkt aan een omzendbrief die paal en perk moet stellen aan het probleem van etnisch profileren en wordt het systeem van praktijktesten om racisme op te sporen versoepeld.

De Liga blijft zich dan ook met veel enthousiasme inzetten voor een betere bescherming van mensenrechten. Onze verhuis van Gent naar Brussel was een goede beslissing. We zitten nu veel dichter bij het beleid en de nauwere samenwerking met la Ligue maakt het werk efficiënter. Na de komst van onze nieuwe campagnecoördinator breiden we ons team verder uit met een communicatiemedewerker en een administratieve kracht, tegelijk zijn we op zoek naar een nieuwe directeur

Met het uitgebreide team zetten we het nieuwe jaar in. Een jaar waarin we, in de aanloop naar de verkiezingen van 2024, elke vorm van extremisme willen bestrijden.

Jij kan ons daarbij helpen. Door lid te zijn en ons te steunen met een financiële bijdrage.

Rest mij nog jullie allen een fijn, zorgeloos en gezond 2023 te wensen!

Warme groeten,

Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.