Film in opstand. Syrië belicht
14 september 2012
Op initiatief van de Hallen van Schaarbeek en onder auspiciën van cineast Costa-Gavras buigen BOZAR CINEMA en CINEMATEK zich over de vraag wat de film vermag in Syrië. De zevende kunst lijkt niet meteen een prioriteit op een ogenblik dat het Midden-Oostenland in rep en roer staat. Maar dat is buiten de wervende kracht van het medium gerekend. Niet alleen hebben dissidente cineasten sinds jaar en dag van de film gebruik gemaakt om kritische vraagtekens te plaatsen bij het propagandistische discours van het regime, dat de officiële filmproductie nauwlettend in de gaten houdt. Het succes dat hun op het thuisfront niet te beurt viel, kwam er trouwens wel op buitenlandse festivals. Bovendien heeft er sinds het uitbreken van de burgeroorlog in het voorjaar van 2011 een ware explosie van filmische creativiteit plaatsgevonden. Met behulp van compacte camera’s en smartphones en via kanalen als YouTube en Facebook hebben jonge activisten en bloggers van het medium een wapen gemaakt in hun guerrillaoorlog. De wereld kan niet langer beweren dat hij het niet geweten heeft, want dankzij live streaming is de revolutie rechtstreeks te volgen in de huiskamer.
Drie dagen lang trachten we een en ander in kaart te brengen met Syrische klassiekers, nagelnieuwe producties en debatten. Omar Amiralay, de vader van de kritische documentaire in Syrië, wordt in de schijnwerpers geplaatst met zijn film A Flood in Baath Country (2003) en een lezing. Filmmakers Osama Mohammad en Hala Alabdalla maken een stand van zaken op met betrekking tot de Syrische film anno 2012. Recht uit Syrië en heet van de naald tonen we een reeks korte videofilms, van animatie tot reportage. Op zondagochtend is er een debat met specialisten uit de regio als Mohammad Ali Atassi, Ziad Majed en Amer Matar. ’s Avonds volgt een concert van zangeres Noma Omran, een van de beste hedendaagse vertolkers van de Syrische maqam. Op maandag sluit CINEMATEK het (lange) weekeinde in schoonheid af met films van Omar Amiralay en Osama Mohammad.
Met de steun van de Fondation Bernheim, van de Minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel en van Euromed. Met dank aan Simone Süsskind, Alessio Cappellani en Leila Shahid.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.