Geïnterneerd: cel of zorg? Debat & Pop-up expo

23 november 2012

Al enkele weken duiken overal posters op. Weinig zeggende posters, met slechts een vingerafdruk en een link naar www.0029.be. De Liga voor Mensenrechten eist deze actie op. Ze wil aandacht vestigen op de problematiek die ons land al jaren te schande maakt. Al jarenlang wordt België door verschillende internationale instanties op de vingers getikt voor het gebrek aan aangepaste opvang en behandeling van geesteszieke delinquenten.

 Op dit moment zitten ruim duizend geïnterneerden in de gevangenis, waar ze niet de gepaste behandeling en begeleiding krijgen die ze zo hard nodig hebben. Nochtans schrijft de wet van 12 januari 2005 betreffende de interne rechtspositie van gedetineerden voor dat de gezondheidszorg gelijkwaardig moet zijn aan die in de vrije samenleving en dat deze aangepast moet zijn aan zijn specifieke noden (art. 88).

Op 21 april 2007 werd een interneringswet goedgekeurd die de wet van 1964 betreffende de bescherming van de maatschappij tegen abnormalen en gewoontemisdadigers moet vervangen. Tot op heden is deze wet nog steeds niet in werking getreden. Momenteel ligt de deadline op 1 januari 2013, een datum die o.i. niet gehaald zal worden.

De verantwoordelijke politici verwijzen maar al te graag naar de oprichting van de befaamde Forensisch Psychiatrische Centra die op dit moment gebouwd worden en vanaf 2014 plaats moeten bieden aan iets meer dan 450 geïnterneerden. Dat is nog niet de helft van de huidige populatie van geïnterneerden in de gevangenis. Er is bovendien nog steeds geen akkoord over wie deze centra zal beheren en uitbaten: justitie of volksgezondheid? Volgens de Liga voor Mensenrechten moeten geïnterneerden onder de gedeelde bevoegdheid van beide overheidsdiensten vallen.

"Onze zoon is al meer dan drie jaar geïnterneerd. Er is geen toekomst voor mijn zoon! Weet ge wat dat betekent als ge die gedachte toelaat. Dan wordt ge zot van binnen in uw hoofd. Een kind zonder toekomst! Nooit, nooit, nooit kunt ge daar mee leren omgaan."

Debat en Pop-up expo

We organiseren een debat in het museumcafé van Museum Dr. Guislain op 23 november om 19u30. We verwachten zeer interessante sprekers:

  • Senator Bert Anciaux, hij heeft een nieuw wetsvoorstel rond internering.
  • Dominique Willaert, artistiek leider bij Victoria Deluxe. Hij werkt vaak samen met geïnterneerden en hun families.
  • Luc Stas, directeur van de gevangenis van Gent.
  • Werner Vanhout en Dirk Janssens van de FOD Justitie.

Inschrijven voor dit debat kan via marion@mensenrechten.be of door te bellen naar 09/223.07.38.

In een Pop-up expo in het museumcafé worden werken getoond die te zien in het boek "Geïnterneerd: cel of zorg?". De tentoonstelling loopt van 23 november t.e.m. 25 november.

Het boek

Om een stem te geven aan geïnterneerden heeft de Liga voor Mensenrechten een boek gemaakt, getiteld “Geïnterneerd: cel of zorg?”. Het is geen boek met juridische termen of grote beloftes, maar wel met een creatieve inslag. Op die manier zijn geïnterneerden niet langer een cijfer in een vergeten tabel, maar krijgen ze opnieuw een gezicht en een verhaal. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit en de rechten van geïnterneerden lijken geen hoge prioriteit voor de beleidsmakers.

Het boek kunt u hier bestellen.

Met ons boek zijn we vertegenwoordigd op de Boekenbeurs in Antwerpen van 31 oktober tot 11 november. Je kan ons vinden in Hal 4, stand 404.

Het manifest

De Liga voor Mensenrechten wil deze situatie drastisch veranderd zien. We hebben een manifest opgesteld met 12 standpunten. Het hele manifest kan u hier lezen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.