Liga voor Mensenrechten dient klacht in bij de provinciegouverneur tegen de Antwerpse huisarresten op Oudjaar
11 januari 2025
Liga voor Mensenrechten diende op 10 januari 2025 klacht in bij de provinciegouverneur tegen de Antwerpse huisarresten die op oudjaar werden opgelegd aan 47 jongeren. Wat betekent dit nu precies en waarom doet de Liga dit?
Klacht indienen bij een lokaal bestuur? Bekijk hier de stappen. "Iedereen kan een klacht indienen tegen een beslissing van een lokaal of provinciaal bestuur. Je moet daarvoor geen belang kunnen aantonen. Een klacht tegen een lokaal of provinciaal bestuur verloopt volgens een bepaalde procedure."
De grondslag van onze procedure is artikel 326 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
De besluiten van 12 december 2024 van de burgemeester van de Stad Antwerpen.
Volgens het arrest nr. 261.909 van de Raad van State vermelden de bestreden besluiten het volgende:
“Artikel 1 De burgemeester beslist om [verzoeker] een verbod op te leggen om zijn woning te verlaten vanaf 31 december 2024 om 18.00 uur tot 1 januari 2025 om 08.00 uur. Tijdens controles op de naleving van dit verbod dient de betrokkene zich fysiek te tonen aan de toezichters (politie of stadspersoneel). […]
Artikel 2 De burgemeester beslist dat bij niet-naleving van het onder artikel 1 gestelde verbod, de Politiezone Antwerpen van ambtswege kan overgaan tot de bestuurlijke aanhouding van [verzoeker]. […]”
De klacht van de Liga argumenteert dat er een gebrek aan wettelijke basis is voor deze besluiten.
De Liga betwist de rechtmatigheid van de opgelegde huisarrestmaatregelen, omdat deze een inbreuk vormen op de persoonlijke vrijheid en de vrijheid van verplaatsing, zonder wettelijke of decretale grondslag. Vrijheidsbeperkingen moeten volgens zowel EVRM als Belgisch recht gebaseerd zijn op nauwkeurige wettelijke bepalingen. De opgelegde besluiten voldoen niet aan deze eisen.
Een huisarrest als maatregel is niet voorzien in de Belgische wet- en regelgeving, waaronder de Nieuwe Gemeentewet en het Decreet Lokaal Bestuur. Geen enkele bepaling in deze wetten machtigt de burgemeester om een huisarrest op te leggen, noch om de betrokkenen te bevelen zich fysiek te tonen aan toezichters.
Zonder concrete en nauwkeurige wettelijke basis schenden de maatregelen bovendien artikel 12 van de Grondwet (GW) en artikel 2 van Protocol 4 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), die respectievelijk de persoonlijke vrijheid en vrijheid van verplaatsing garanderen. Ook artikel 5 EVRM, dat de voorwaarden voor rechtmatige vrijheidsbeperking opsomt, wordt geschonden.
2. De bestreden besluiten schenden artikel 31 van de Wet op het Politieambt, doordat zij de bestuurlijke aanhouding toelaten buiten de gevallen waarin deze wetsbepaling voorziet.
De besluiten van de burgemeester machtigen de politie tot bestuurlijke aanhouding bij schending van een huisarrest. Volgens de Liga voorziet noch artikel 31 van de Wet op het Politieambt, noch enige andere wettelijke grondslag, de mogelijkheid tot bestuurlijke aanhouding in dit geval.
Artikel 31 van de Wet op het Politieambt voorziet slechts in bestuurlijke aanhouding in specifieke gevallen (zoals daadwerkelijke verstoring van de openbare orde of ernstige dreiging van een misdrijf). Het louter niet naleven van een huisarrest valt hier niet onder.
De maatregel van de bestuurlijke aanhouding schendt aldus artikel 31 van de Wet op het Politieambt. Zonder concrete en nauwkeurige wettelijke basis, vormen de besluiten eveneens een inbreuk op artikel 5 EVRM, artikel 2 van Protocol 4 EVRM, en artikel 12 GW.
Onze vraag bestaat uit twee delen:
De provincie gouverneur heeft drie maanden de tijd om op onze klacht te reageren.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.