Integraal interview Rudy Van De Voorde

29 juli 2024

Kristel Beyens sprak met Rudy Van De Voorde. Een terugblik op de rijke carrière van de voormalige directeur-generaal van het gevangeniswezen.

Interview door Kristel Beyens, gewoon hoogleraar aan de vakgroep Criminologie, onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS), onderzoekslijn Penality & Society, Vrije Universiteit Brussel.

Eind februari 2024 ging Rudy Van De Voorde op zijn 65e met pensioen, na een rijk gevulde loopbaan in het gevangeniswezen, waarvan hij de laatste vijf jaar en 4 maanden actief was als directeur-generaal (DG). Hij begon als psychiatrisch verpleegkundige, in een opname- en observatieafdeling van een ziekenhuis, waar hij veel profielen van patiënten zag die hij later ook in de gevangenis zou ontmoeten, maar dan in een ander statuut. In de jaren tachtig studeerde Rudy Van De Voorde criminologie als werkstudent aan de VUB en dat bracht hem naar het gevangeniswezen, waar hij begin jaren negentig startte als gevangenisdirecteur in de gevangenis van Sint Gillis. Van daaruit groeide hij door naar andere functies, zoals assessor van de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling, personeelsdirecteur op het hoofdbestuur, adviseur op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens, om vervolgens de laatste stap te zetten als directeur-generaal van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen (DG EPI).

Onderstaande tekst is de neerslag van een vier uur durend interview, waar Rudy met heel veel inzicht, passie en engagement vertelt over de verschillende fasen in zijn loopbaan, de keuzes die hij maakte, de uitdagingen die hij onverdroten telkens opnieuw aanging binnen een veranderende penologisch-juridische en politieke context. Dit interview schetst het persoonlijke verhaal van iemand die zich jaren gepassioneerd heeft ingezet voor het gevangeniswezen, maar geeft ook belangrijke inzichten mee in de evolutie die het Belgische gevangeniswezen doormaakte de afgelopen decennia. Voor mij is Rudy Van De Voorde hét voorbeeld van de ‘civil servant’, in de letterlijke betekenis van het woord, nl. iemand die zich ten dienste stelt en handelt in het belang van de overheid, in casu de mensen in detentie én het personeel. Dit artikel neemt de lezer mee op een reis doorheen meer dan dertig jaar penitentiaire politiek, personeelsbeleid en -management, de rol van de vakbonden en de impact van de stakingen, en de ontwikkeling van de rechtspositionele positie van gedetineerden op het leven in de gevangenis. Het is een pleidooi voor een reductionistische penitentiaire politiek en een managerieel geïnspireerd personeelsbeleid.

1992-1999: Een psychiatrisch verpleegkundige aan het hoofd van de gevangenis van Sint-Gillis

1999-2000: Assessor Brusselse Commissie VI

2000-2006: Personeelsdienst DG EPI

2006-2016: Gevangenisdirecteur Vorst en Dendermonde, cel publiek-privaat management

Minder detentie in tijden van overbevolking

2016-2018: Kabinet Justitie

2018-2024: Directeur-generaal Penitentiaire Inrichtingen

Bedenkingen bij het klachtenrecht en de noodzaak van het herdenken van de strafuitvoering

Positieve en negatieve evoluties binnen het gevangeniswezen in de afgelopen 40 jaar in een notendop

Politiek en gevangeniswezen: op gespannen voet?

Rolmodellen en inspiratiebronnen

De redactie van Fatik wenst Rudy Van De Voorde en Kristel Beyens hartelijk te danken voor het delen van deze inzichten en alle geïnvesteerde tijd in het verwerken van dit interview!

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.