Hotel Cel: Kerk & Leven in de gevangenis van Oudenaarde

16 juli 2014

De Liga voor mensenrechten wil komaf maken met het idee dat een gevangenis een hotel is. Daarvoor zocht we contact met verschillende kranten die een lezer een kans geven om achter de muren van de gevangenis te kijken en in gesprek te gaan met een gedetineerde. Het artikel in Kerk & leven is het eerste in een rij van verschillende artikelen.

Kerk en leven trok met zijn lezer, Jan Claerhout, naar de gevangenis van Oudenaarde, waarbij een gesprek plaatsvond van mens tot mens om de vooroordelen te keren. Het gesprek legt de pijnpunten van de gevangenis bloot. De gedetineerde, Ali, heeft geen vertrouwen meer in het systeem en voelt zich in een vergeetput gestoken. Na het gesprek gaan ze uit elkaar: Ali terug naar de cel, lezer Jan gaat terug de vrijheid tegemoet.

Het gesprek geeft aan dat het huidige detentiesysteem faalt. Gevangenisdirecteur Hans Claus zegt het ook: “Ons gevangenissysteem geeft de gedetineerden geen vertrouwen in de samenleving en zo behoedt het hen ook niet om opnieuw dezelfde fout te maken”. Kiezen voor kleinschalige detentie, daar heeft de hele samenleving baat bij.

Lees het artikel uit Kerk & leven:

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.