Wat vertelt je smartphone over jou?

31 mei 2014

Zijn metadata echt zo onschuldig als zo vaak wordt beweerd? Comedian Michael Van Peel deed de test en liet zich enkele dagen gewillig volgen via zijn smartphone. We stelden vast dat oppervlakkige communicatiegegevens genoeg vertellen om een intiem profiel van eenieder op te stellen.

Inlichtingendiensten verzamelen onze metadata, bleek uit de recente NSA-onthullingen. “Onschuldige gegevens die niets over de inhoud van de communicatie verklappen”, werd beweerd. Maar klopt dit wel? De Liga voor Mensenrechten, i.s.m. De Standaard, nam de proef op de som en schakelde comedian en privacyadept Michael Van Peel in als proefkonijn. De metadata van Van Peel’s smartphone werd geanalyseerd door het Multimedia Lab van iMinds, meer bepaald de UGent Research Unit KnOWS van Erik Mannens en onthult een persoonlijk profiel van de Antwerpse komiek.

De meeste data is standaard op de telefoon van Van Peel terug te vinden. Alleen voor de locatiegegevens installeert hij de bijkomstige app ‘Openpaths’, omdat Iphone de locatiegegevens niet meer standaard bijhoudt, nadat ze hiervoor om privacyredenen werden teruggefloten. Wie een Android op zak draagt geeft wel steeds z'n locatie prijs. Zijn telefoon onthult de contactgegevens van een groot aantal collega’s uit de comedy-wereld en er kan zorgvuldig worden nagegaan met wie, wanneer en hoe vaak er werd gebeld of gesms’t. Zijn vriendin Liesbet voert de lijst aan. Zijn moeder haalt ook de top 10.

De smartphone verklapt de locatie van Van Peel’s vakantieadres in Egypte, nl.  het ‘Hilton Marsa Alam Nubian Resort’, een plek aan de Rode Zee die hij gedurende 7 dagen nauwelijks verlaat. Zijn telefoon openbaart waarom. Van Peel’s internetgebruik leidt ons naar informatie over waterdichte polshorloges en ander duikmateriaal. Eentje ervan werd (bijna) aangekocht. Misschien heeft hij nog een extra duwtje nodig van een adverteerder die met deze info heel gericht reclame kan voeren aan het adres van de duikgrage Van Peel.

Van Peel’s smartphone legt niet enkel zijn passie voor duiken bloot, volgens de locatiegegevens van zijn telefoon begeeft Van Peel zich op 15 april een ganse dag op een zweefvliegveld vlak bij zijn woonplaats in Brasschaat. Voor hij opstijgt, downloadt hij de handleiding van ‘iGlide’ – een app voor zweefvliegers – en zoekt hij op hoe hij zelf navigatiepunten in het programma kan laden. Ook een paar weken later gaat hij op een gespecialiseerde Nederlandse site na hoe het zit met de omstandigheden om te kunnen zweefvliegen.

Van Peel rijdt met een motor, een Ducati volgens onze geïnformeerde “bron”, hij speelt piano, want hij zoekt partituren op voor ‘Masters of War’ van Bob Dylan en hij informeert zich over de ‘kakopo’ (een Nieuw-Zeelandse vogel), Koningsdag in Nederland, de Franse uitdrukking ‘s’emmerder’, de tekst van Procul Harums ‘Whiter Shade of Pale’, teflon kabels voor een Vespa-scooter, het mythologische Asgaard, enzovoort. Of hoe je “onschuldige” telefoon vertelt wie je bent.

De resultaten van de metadata-test zijn integraal te lezen in De Standaard van 31 mei. Dit artikel kwam tot stand door de Liga voor Mensenrechten, i.s.m. De Standaard en Iminds.

Op 4 juni 2014 reikt de Liga voor Mensenrechten naar jaarlijkse gewoonte de Big Brother Awards uit. Dit is de 4de editie van de prijsuitreiking tijdens dewelke personen, organisaties of technologieën worden gelauwerd omwille van hun aantasting van onze privacy. Het publiek kan tot en met 3 juni op www.bigbrotherawards.be een stem uitbrengen voor één van de negen kandidaten.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.