Nieuwsbrief

       

De zomer in met de Liga voor Mensenrechten
View this email in your browser
Duik de zomer in met de Liga voor Mensenrechten
Beste mensenrechtenenthousiast,

 
De zomer is er! Met deze warme dagen in het vooruitzicht wordt het tijd dat we het eventjes rustiger aan doen. 

Het voorjaar was immers goed gevuld. Gelukkig werd ons team uitgebreid. Liefke, Eline, Ronny en Ine kregen versterking van een nieuwe collega. Maud, onze nieuwe campagnecoördinator, beleefde meteen haar vuurdoop met de organisatie van de Prijs voor Mensenrechten. Omdat het de 30e keer is dat we deze Prijs uitreiken mocht het wat meer zijn. Daarom werden maar liefst 5 mensen of organisaties gevierd, m.n. Ayoub Bouda, BOEH!, Roger Lybaert, Zwijgen is Geen Optie en Radio Gaga. Het werd een mooie avond, al mocht ik die – geveld door corona – jammer genoeg enkel vanuit de zetel volgen.

Ook Ine zat niet stil met Police Watch. Met dat project wordt aandacht gevraagd voor het probleem van buitensporig politiegeweld.  
De afgelopen jaren leidden interventies van de Belgische politiediensten in verschillende gevallen tot dodelijke slachtoffers. Het probleem is zo acuut dat België zelfs meerdere keren gesanctioneerd werd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Met Police Watch willen we mensen informeren over hun rechten wanneer ze in aanraking komen met politie die gewelddadig optreedt. Verder analyseren we getuigenissen en rapporteren we daarover om vervolgens aanbevelingen te kunnen doen voor een betere aanpak, zodat het geweld afneemt en de slachtoffers met respect behandeld worden.
Op 25 april organiseerden we een druk bijgewoonde studiedag hierover, samen met la Ligue des Droits Humains. Iets verder in deze nieuwsbrief lees je er een kort verslagje over.

Ook op juridisch vlak bleven we actief. Zo dienden we, samen met la Ligue des Droits Humains, een verzoek tot vernietiging in bij het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe Pandemiewet. Ook al zijn we er van overtuigd dat de wet een noodzakelijk instrument is in het kader van pandemiebestrijdingen, toch heeft de wet een aantal tekortkomingen die onze grondrechten schenden. Die willen we graag ter beoordeling voorleggen aan het Hof.

Samen met een heleboel andere middenveldorganisaties startten we ook een procedure op bij de Raad van State tegen het nieuwe toewijssysteem voor sociale woningen dat de Vlaamse Regering wil invoeren vanaf 2023. Maar liefst 170.000 gezinnen staan op de wachtlijsten voor een sociale woning. Er is een groot tekort aan sociale woningen, maar ook de manier waarop sociale woningen worden toegewezen dreigt mensen uit te sluiten. Het nieuwe toewijzingssysteem is daarenboven bijzonder nadelig voor de meest kwetsbare kandidaat-huurders met de grootste woonnood. 

Verder stelden we ons erg kritisch op ten aanzien van het nieuw op te richten Vlaams Mensenrechteninstituut. Een grote bezorgdheid is dat door de oprichting van dit instituut het landschap alleen maar complexer zal worden en slachtoffers van mensenrechtenschendingen helemaal hun weg naar gerechtigheid zullen verliezen. Ook het feit dat het nieuw op te richten instituut – in tegenstelling tot het huidige – mensen niet kan vertegenwoordigen in procedures voor de rechtbank is voor ons een grote stap achteruit.

Tenslotte namen we de voorbije week eindelijk onze intrek in het nieuwe Huis voor Mensenrechten aan de Leopold II-laan 53 in Brussel.  Samen met la Ligue des Droits Humains staan we vanaf september weer helemaal klaar om onze grondrechten te verdedigen waar en wanneer dat nodig is.

Om dit heugelijke feit te vieren organiseren we op 7 oktober een groot feest, waarop jullie allemaal welkom zijn. Noteer de datum alvast in jullie agenda en houd de uitnodiging in de gaten. De plaatsen voor dit historisch event zullen immers beperkt zijn!
 
Met deze uitnodiging sluit ik graag af en wens ik jullie allen een mooie zomer toe!
©Luk Collet

Kati Verstrepen
voorzitter Liga voor Mensenrechten
SAVE THE DATE
Vrijdagavond 7 oktober openen we feestelijk het Huis voor Mensenrechten


De zomer is in het land en dat wil zeggen: de Liga verhuist en de opening van het Huis voor Mensenrechten in Brussel staat voor de deur.

We zijn zeer verheugd dat het Huis voor Mensenrechten bijna af is en dat we jullie het Huis eindelijk kunnen tonen. Daarom organiseren we een feestelijke opening op vrijdagavond 7 oktober 2022. Wil je er graag bij zijn? Stip de datum alvast aan in je agenda en houd je mailbox in de gaten!


Het Huis is bijna klaar!
De torenhoge prijzen van bouwmaterialen hebben ons evenwel ook getroffen en we hebben nog een laatste duwtje nodig.
Wil jij ons dat laatste duwtje geven?

Klik dan
hier, doneer en werk mee aan de versterking van mensenrechten in België!
Als dat geen investering voor de toekomst is!
 

Dit was de 30ste editie van de Prijs voor Mensenrechten


Op 18 juni konden we eindelijk onze vijf Prijswinnaars in de bloemetjes zetten in Capital vzw in hartje Brussel.
Het werd een mooie, snikhete avond waar we elk van deze mensenrechtenverdedigers uitbundig hebben gevierd.

Was je er niet bij maar wil je de uitreiking herbekijken?
Dat kan hier.
Sinds mei heeft de Liga er een nieuwe collega bij: Maud komt het team vervoegen als campagnecoördinator. Met de organisatie van de Prijs voor Mensenrechten heeft ze in ieder geval haar vuurdoop niet gemist! Wij - en jullie ongetwijfeld ook - zitten dan ook te popelen om Maud te leren kennen. 
Ons interview met Maud lees je hier.
Terugblik: Studiedag Police Watch
 

Op 23 april 2022 organiseerde Police Watch een tweetalige studiedag naar aanleiding van de publicatie van hun rapport 'Politiegeweld: naar een toegankelijk, efficiënt en toegankelijk klachtenmechanisme' in Capital vzw. Onder de aanwezigen waren beleidsmakers, politiebeambten en -adviseurs, academici, mensen uit het middenveld en burgers die zelf in aanraking kwamen met politiegeweld.
In de voormiddag vonden plenaire zittingen plaats: de twee Police Watch-coördinatrices Ine en Saskia presenteerden hun rapport.
Comité P gaf hierop een reactie vanuit haar eigen standpunt. De algemeen directeur en de directeur van de Dienst Enquetes gaven uitleg over hun werking, benoemden enkele gemeenschappelijke strijdpunten maar benadrukten voornamelijk het verschil in visie op de krachtlijnen ‘efficiënt, onafhankelijk en toegankelijk’. Derrick Campbell van IOPC
sloot de voormiddag af met een uitwijding over hoe het controlemechanisme op politie in het Verenigd Koninkrijk werkt.
In de namiddag was het aan het publiek om van gedachten te wisselen over al deze input. De Nederlandstalige discussiegroep onderzocht samen met facilitatoren van Tractie
watonafhankelijk onderzoek’ kan betekenen in Belgische context en wisselde uit over hoe klachtenorganen beter aan slachtoffers tegemoet kunnen komen dan momenteel het geval is. 

Hoe het gedetailleerde programma er ook alweer uitzag? Je leest het hier. 
Ben je geïnteresseerd in de powerpointpresentaties van Police Watch en IOPC? Stuur ons een mailtje via policewatch@mensenrechten.be.

Police Watch is een samenwerking van de Liga voor Mensenrechten en la Ligue des Droits Humains.

We zijn bijna met 3000 en dat doet ons mensenrechtenhart wat sneller kloppen!

Tijd dus om onze leden eens te verwennen. We geven 6 duotickets weg voor de tijdelijke tentoonstelling  'Universal Human Rights. why they matter' in Kazerne Dossin. Gratis en voor niets! En met dank aan Kazerne Dossin.

Hoe kan je kans maken?
 • Ben je nog geen lid en wil je graag kans maken? Maak je dan nu meteen gratis lid van de Liga via mensenrechten.be en zorg dat je naam in onze grabbelpot zit.
 • Ben je wel al lid, dan kan jij ook kans maken op een van deze duotickets, door je hier te registreren.

De giveaway loopt tot we de kaap van 3000 bereiken, de winnaars worden gecontacteerd via email.
Altijd al meer inzicht willen krijgen in wat de Liga voor Mensenrechten allemaal onderneemt?
Dan hebben wij de ideale zomerlectuur voor jou!

De Liga lanceert namelijk haar jaarverslag 2021. Hierin lees je wat onze voorzitter en directeur van het pittige jaar 2021 vonden, rond welke thema's we werken en waarom, en nog zoveel meer.

Ons jaarverslag 2021 download je hier.
 
Mensenrechten zijn ook in België niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom blijven wij ons hiervoor inzetten. Dit kunnen wij niet alleen.
Steun structureel de strijd voor mensenrechten in België.
Zo draag je je steentje bij.
Investeer in mensenrechten
Je steunt ons ook door lid te worden, ons te volgen op sociale media, of door je te abonneren op onze tijdschriften. Zo vergroot je niet alleen ons bereik, maar blijf jij ook altijd op de hoogte. Ben je liever directer betrokken? Word dan vrijwilliger.
 

De Liga tipt

 
Tot slot tippen we jou als mensenrechtenenthousiast graag een lijstje interessant leesvoer, series, podcasts en evenementen om deze zomer je dorst te lessen:
 
 • Na twee jaar verplichte rust, barst het feest terug los in de Gentse binnenstad deze zomer. Tijdens de Gentse Feesten valt heel wat te beleven. Zo worden onder andere opnieuw de Gentse Feesten Debatten georganiseerd, op initiatief van Democratie 2000 i.s.m. Trefpunt en stad Gent. 
  De debatten worden gratis aangeboden, en gaan door van zaterdag 16 tot zondag 24 juli in concertzaal Miry in Gent.
 • Tot het einde van het jaar loopt de tijdelijke expo 'Universal Human Rights' in Kazerne Dossin.
  Wij gingen met het team al eens op bezoek en hebben de tentoonstelling alvast gesmaakt. Een aanrader voor een regenachtige (na)zomerdag.
 • Voor wie deze zomer vaak onderweg is en dan graag naar een podcast luistert, kunnen we Alles Wordt Beter aanraden. De podcast is een unieke samenwerking van tien mediaplatformen en denktanks, waaronder sociaal.net, Apache, KifKif en Mo*. De reeks biedt verrassende perspectieven op hot topics, in afleveringen zoals 'witte technologie', 'Oekraïners eerst?' en 'jong zijn in '22'.
 • De expo 'Vluchtverhalen, 1951 - 2021' in het Antwerpse Red Star Line Museum laat mensen zelf aan het woord die in die periode naar België zijn gevlucht. Zo zoomt de tentoonstelling op een menselijke manier in op de realiteit van het leven op de vlucht, vroeger en nu.
 • Geboeid door mensenrechtenbescherming in Vlaanderen en de nieuwe ontwikkelingen rond het Vlaams Mensenrechteninstituut? Op woensdag 15 juni organiseerde Kif Kif een webinar 'Een Vlaams Mensenrechteninstituut: wat verandert er voor slachtoffers van discriminatie?', dat hier te herbekijken is. 
 • Ben je op zoek naar prikkelende zomerlectuur? Maud tipt heel wat interessants in haar interview!
 • Wist dat je de Liga twee tijdschriften uitgeeft, elk samengesteld door een onafhankelijke, academische redactie? Het Tijdschrift voor Mensenrechten gaat in op brede mensenrechtenissues in België en de wereld, FATIK spitst zich toe op het strafbeleid en het gevangeniswezen. Ook de beide redacties zaten dit voorjaar niet stil en hebben elk hun eigen online platform gelanceerd! Ga heerlijk grasduinen op de nieuwe webstekken van Tijd voor Mensenrechten en FATIK.
Use your own custom HTML
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Copyright © 2022 Liga voor Mensenrechten vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
Leopold II-laan 53
BE1080  Sint-Jans-Molenbeek


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.