Nieuwsbrief

       

Nieuwsbrief najaar ‘19

Gerrit Loots en de Jihad van de Moeders winnen de Prijs voor Mensenrechten 2019

Gerrit Loots en de Jihad van de Moeders winnen de Prijs voor Mensenrechten 2019 Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens reikt de Liga voor Mensenrechten op zaterdag 7 december 2019 haar jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten uit.

De Liga prijst dit jaar professor Gerrit Loots en organisatie Jihad van de Moeders voor hun doorzettingsvermogen om Belgische kinderen in Koerdische kampen met hun moeders terug te halen. De Jihad van de Moeders zet bovendien sterk in op sensibiliseringswerk in België om gewelddadig extremisme te voorkomen. Zij brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt en verdedigen een principieel standpunt gebaseerd op mensen- en kinderrechten.

De prijswinnaars tonen je graag waar ze voor staan en hoe ze zich inzetten voor het welzijn van Syriëgangers en hun kinderen. Bekijk hier de filmpjes.

Word lid en ontvang binnenkort de uitnodiging voor de hartverwarmende Prijsuitreiking!

Liga voor Mensenrechten wordt veertig jaar!

Al veertig jaar houdt de Liga een oogje in het zeil. We organiseerden reeds veel sensibiliserende evenementen en campagnes, inspireerden beleidsmakers en sleepten de overheid indien nodig voor het Grondwettelijk Hof. Toch wordt er al langer dan veertig jaar over onze mensenrechten gewaakt. In 1901 werd de oorspronkelijk Belgische Liga voor Mensenrechten opgericht. Mede omwille van het ontstaan van gemeenschappen en gewesten zijn de Liga en la Ligue des Droits Humains in 1979 hun eigen weg gegaan.

Omdat de Liga nooit veertig jaar zou geworden zijn zonder de steun van velen, willen we alle donateurs graag nogmaals bedanken: Door jullie kunnen onze mensenrechten elke dag verdedigd en nagestreefd worden! Bedankt!

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een cadeautje: Doneer en help de Liga ook de volgende veertig jaar streven naar mensenrechten voor iedereen! Ontdek in dit filmpje waarom Liga-donateurs ervoor kozen om de Liga te steunen.

Reactienota op de Startnota

De Liga voor Mensenrechten las, net als vele anderen, vol interesse de startnota van Bart De Wever die de basis vormde van de nog lopende regeringsonderhandelingen op Vlaams niveau. De Liga toetste bepaalde uitspraken uit de startnota aan de Grondwet, de Universele Verklaring voor en het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Ze formuleert hierover graag enkele bedenkingen en tips aan de onderhandelaars om van Vlaanderen een regio te maken die ook in de toekomst mensenrechten hoog in het vaandel draagt. Lees onze volledige reactienota hier. Reactienota op de Startnota

Terugblik op de zomer

Terugblik op de zomer We hopen dat je met volle teugen hebt genoten van de zomer. Misschien was er zelfs tijd voor wat extra mensenrechtenaandacht? Via sociale media raadden we heel wat mensenrechtenboeken aan voor onder de parasol, alsook enkele mensenrechtenplekjes voor een gezellige zomeruitstap.

Trooper

Vanaf nu kan je de Liga financieel steunen, zonder zelf ook maar één euro extra uit te geven!

Het werkt als volgt: Wanneer je via onze Trooper-pagina naar jouw favoriete webshop gaat, doneert die webshop een bepaald percentje van jouw aankoop aan de Liga.

Jij moet een kleine omweg maken, maar behalve een extra klik kost het je niets!

Trooper

Omdat je Trooper zeker niet zou vergeten, is er nu ook de Trooperbot. Dat is een plugin die je installeert in je browser en jou vervolgens een melding geeft wanneer je op een Troopershop surft. Die Trooperbot linkt dan meteen met de Liga-pagina van Trooper, waardoor jij de omweg naar de Trooperwebsite zelfs niet meer hoeft te maken. Klik hier voor meer informatie over de Trooperbot.

De Liga evolueert

De Liga evolueert Tussen alle campagnes en acties werken we aan het toekomstige beleid van de Liga. Deze toekomststrategieën krijgen vorm met o.a. een nieuwe missie en visie. Gelukkig kunnen we ook bij organisatorisch werk rekenen op de steun van vrijwilligers.

Op de ledendag in juni hebben we samen gebrainstormd over verschillende mensenrechtendilemma’s waar de Liga op moet inzetten. We gingen hiermee aan de slag en zullen binnenkort communiceren we over de uitkomsten van deze trajecten.

Zelf zin om ook de handen uit de mouwen te steken? Stel je zelf kandidaat als vrijwilliger en we nemen contact met jou op om de mogelijkheden te bekijken.

Liga-website

Binnenkort lanceren we de nieuwe website van de Liga zodat jij in de toekomst gemakkelijk op de hoogte kan blijven van onze acties, nationaal mensenrechtennieuws en meer!

Op de agenda

 • 24/10/’19: 'Alles Voor De Veiligheid', door Vormingsplus in Hasselt
  Leer samen met onze bewegingsmedewerker Greet bij over jouw privacy

 • 12/11/’19: 'Herover je online-privacy!', door Vormingplus MZW in Kortrijk
  Leer samen met onze bewegingsmedewerker Greet bij over jouw privacy

 • 14/11/’19: Panelgesprek ‘Mensenrechten & Klimaat’, HumanRights@DeKrook in Gent
  Door het Tijdschrift voor Mensenrechten, met Liga-voorzitter Kati Verstrepen en vertegenwoordiger van een milieu-organisatie (tbc.)

 • 28/11/’19 tot 30/11/’19: 'Festival van de Gelijkheid', door Curieus in de Vooruit in Gent
  Neem deel aan (één van) onze drie workshops en luister naar Liga-voorzitter Kati Verstrepen. Meer info volgt op de website van Curieus.

 • 7/12/’19: Prijs voor Mensenrechten in VUB
  Beleef samen met de Jihad van de Moeders en Gerrit Loots een hoopvolle inspirerende avond

Het werk van de Liga voor Mensenrechten wordt mogelijk gemaakt door de steun van velen. Om onze impact te kunnen blijven behouden of vergroten, hopen we ook op jouw bijdrage te mogen rekenen. Doneer , want samen kunnen we een vrije én veilige samenleving realiseren.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.