Banner

Wat weet de overheid over mij?

De Liga voor Mensenrechten wil jou graag kritisch informeren over de hoeveelheid aan data die de overheid verzamelt over haar inwoners. Wanneer we het hebben over datahonger en de impact daarvan op privacy denken we namelijk snel aan de grote internetgiganten zoals Facebook en Google. We vergeten daarbij dat onze overheid ook heel veel weet.

De Liga benadrukt dat overheden over een aantal gegevens moeten kunnen beschikken om te kunnen besturen. Denk maar aan een naam, geboortedatum en rijksregisternummer die de overheid in staat stelt om ons bijvoorbeeld te laten genieten van ons sociaal vangnet. Of het registreren van onze woonplaats om ons stemrecht uit te oefenen.

De Liga heeft opgemerkt dat de overheid meer en meer informatie over haar inwoners is gaan verzamelen. Daarbij kan de vraag gesteld worden of dat wel altijd noodzakelijk is. Bovendien is onze overheid ook niet altijd transparant over welke gegevens ze over haar inwoners verwerkt. Daarom wil de Liga met deze applicatie graag wat inzicht bieden in een aantal gegevens die de overheid verzamelt en wil verzamelen in de toekomst. De opsomming is zeker niet volledig.

We nemen je mee door de applicatie en leggen uit waarom we bepaalde vragen stellen en hoe we onze antwoorden onderbouwen. Klik op de vragen hieronder voor meer uitleg.

De eerste reeks vragen: de situatie nu

Rij je regelmatig met de wagen?

Neem je het openbaar vervoer?

Gebruik je (regelmatig) een smartphone? / Gebruik je een gewone telefoon (gsm)?

Hangen er camera’s bij jou op school of op het werk?

De tweede reeks vragen: de nabije toekomst

Heb je al een nieuwe ID kaart met vingerafdruk?

Kom je vaak in de stad? / Rijd je vaak op de autosnelweg als chauffeur of passagier?

Heb je thuis een slimme energiemeter?

Wat als?

Deel deze pagina