Liga voor Mensenrechten verzet zich tegen het criminaliseren van kraken van leegstaande panden

17 juli 2017

       

Een meerderheid in het federale parlement, met steun van de minister van justitie, staat op het punt een wetsvoorstel goed te keuren dat het kraken van woningen voortaan strafbaar wil stellen.

De kritiek van  de Raad van State en van de Unie van  vrederechters en politierechters op dit soort van wetgeving is meer dan terecht.

Verengingen die opkomen voor het recht op wonen en voor een leven in menswaardige omstandigheden hebben zich al eerder negatief uitgelaten over dat parlementair initiatief.

Een eigenaar of een huurder die te maken krijgt met het onrechtmatig bezetten van een door hem bewoond pand, beschikt over afdoende rechtsmiddelen om daaraan meteen een einde te doen stellen.

Een wetgever die het kraken van onbewoonde panden wil strafbaar stellen getuigt niet alleen van bijzonder weinig begrip voor daklozen die een onderkomen zoeken, maar wil blijkbaar ook paal en perk stellen aan een verzetsbeweging die de blijvende leegstand van woningen wil aanklagen tegen de achtergrond van een groot tekort aan betaalbare woningen voor sociaal-kwetsbare medeburgers.

Samen met andere middenveldorganisaties verzet de Liga voor Mensenrechten zich tegen  dit soort van wetgeving, die moeilijk de toets aan de menselijke grondrechten kan doorstaan.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.