“Na bijna vijf jaar gerechtelijk onderzoek staan we nog altijd nergens”

27 februari 2024

Ouders ontsteld door werking justitie na dood van hun zoon Pieter Aerts door politiegeweld

Op 9 juli 2019 werd Pieter Aerts in zijn woning gedood door de Antwerpse politie. Een vorm van extreem en zinloos vuurwapengebruik. Sindsdien voeren de ouders Nic Bauweraerts en René Aerts onderzoek om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Na vijf jaar onderzoek ervaren ze vooral onzorgvuldige en vertragende acties. In januari 2024 stelde de Liga voor Mensenrechten zich burgerlijke partij in deze zaak. Zij zien in Pieters zaak gelijkaardige elementen met andere zaken van politiegeweld.

Vader René Aerts: “Onze verontwaardiging over de voortgang van het onderzoek groeit dagelijks. Wij worden nog altijd verrast van wat we bij het doornemen van het dossier te verwerken krijgen.”

De ouders betreuren vooral de falende werking van onderzoekscel Comité P. Uit het voorlopige onderzoek komen heel wat vragen bij het optreden van de politie. Politieprotocollen werden niet nageleefd. Verslagen van een aangestelde wapendeskundige druisen in tegen de inhoud van het strafdossier. Een schot door de deur dat niet bevestigd werd door de speurders. Bovendien zijn er heel wat tegenstrijdigheden in de verklaringen die de agenten aflegden.

Toch twijfelt de procureur niet aan de ‘goede trouw’ van de agenten. Dat ze slechts één van de acht dodende schoten kunnen verantwoorden, vindt hij niet abnormaal. Dat een agent door een gesloten deur schiet, wordt niet in vraag gesteld. René Aerts: “Door al deze ongerijmdheden stellen we grote vragen bij het onderzoek. We hebben het gevoel dat politie principieel onschendbaar is in onze rechtstaat.”

René Aerts: “Het is enkel doordat we zelf blijven trekken en sleuren aan dit onderzoek, en omdat op onze vraag de Kamer van Inbeschuldigingstelling bijkomend onderzoek beval, dat er vandaag nog een onderzoek gevoerd wordt.”

Vandaag organiseert de familie van Pieter Aerts een persontmoeting om de zaak toe te lichten. Aan de hand van Pieters zaak willen zij dit enorme maatschappelijk probleem aankaarten en een halt toeroepen aan het onvoorwaardelijk gebruik van politiegeweld. Dit doen ze vanuit onze gedeelde bezorgdheid dat er nog veel meer slachtoffers gaan vallen.

Zij voelen zich uitgedaagd en terneergeslagen en ervaren een boosheid die zij niet voor mogelijk hielden. Ze nemen het op tegen een machtige partij die ten dienste zou moeten staan van de burger. Maar ze laten zich niet doen en zetten door, voor ernst, waarheid en oprechtheid.

Meer info over deze zaak

Op de website: http://bit.ly/voor-pieter

 

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.