Zo eindigen we het jaar vol hoop op een beter 2022

20 december 2021

Voorzitter Kati Verstrepen kijkt vol hoop naar een beter 2022

       

Ik weet niet hoe u zich voelt, maar ik voelde mij de voorbije weken vrij triest.  Het lijkt wel of alles misgaat. Er sterven mensen op de Noordzee in een poging om het Verenigd Koninkrijk te bereiken en aan de grens tussen Europa en Polen worden vluchtelingen het slachtoffer van een persvers politiek spel, voor sommigen met de dood tot gevolg. In België slapen mensen al weken in de kou op straat in een poging om zich te laten registeren op het Klein Kasteeltje en in afwachting daarvan neemt de politie hun tentzeiltjes en kartonnen dozen in beslag. Mensen die hoopten op een regularisatie werden met loze beloften afgewimpeld. De coronacijfers gaan weer helemaal de verkeerde kant op en onze beleidsmakers slagen er niet in krachtdadig op te treden.  Het ongenoegen over dit gebrek aan degelijk en transparant beleid wordt gretig gecapteerd door extreem rechts die hun kans schoon zien om een nieuw kiespubliek aan te spreken.  De roep om een verplichte vaccinatie klinkt alsmaar luider, zonder dat een grondig debat gevoerd wordt over de proportionaliteit van deze maatregel. De mensen in de zorg kreunen onder de werkdruk, leerkrachten zijn beledigd door het gebrek aan respect, de viering die we planden rond de uitreiking van de 30e Prijs voor Mensenrechten kan niet doorgaan omwille van de strengere maatregelen voor de cultuursector, het weer is grijs en niemand is zeker of we de feestdagen samen met familie en/of vrienden zullen kunnen doorbrengen.

Kortom, het zijn de donkere eindejaarsdagen.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel.  Gelukkig houdt het team van de Liga voor Mensenrechten er de moed in.  De verbouwingswerken aan ons Huis voor de Mensenrechten lopen volgens plan; Police Watch heeft een vliegende start genomen; we zijn volop aan het lobbyen voor een betere dataretentiewet en houden de vinger aan de pols van de coronamaatregelen; we haalden een nieuw project binnen en werken aan een intern beleid om u nog meer te betrekken bij het werk van de Liga.

En zo eindigen we het jaar vol hoop op een beter 2022.  Meer dan ooit is de Liga nodig, om te sensibiliseren, om te waken, om dingen te doen bewegen, om het belang van het respect voor mensenrechten te duiden.  Meer dan ooit hebben we u nodig om van de Liga een krachtige organisatie te maken die vrij en onafhankelijk kan spreken en kan handelen.  Heeft u nog geen donatie gedaan, doe het dan nu! We beloven u dat we uw bijdrage goed en nuttig zullen besteden.

Ondertussen wens ik u allen, ondanks alles, fijne feestdagen en een voorspoedig 2022!

 

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.