Liga voert eerste Mensenrechtenbarometer uit

20 mei 2019

Vlaming vindt mensenrechten belangrijk, maar kent ze niet - Het Nieuwsblad (fem)

  • Twee op de drie Vlamingen vindt dat mensenrechten in ons land worden geschonden
  • 91 procent vindt mensenrechten belangrijk
  • Recht op vrije meningsuiting vinden we het belangrijkst
  • Slechts een op de vijf kent de eigen rechten
  • Zes op de tien doet niets om mensenrechten te steunen
  • Vier op de tien wil meer doen

Twee op drie Vlamingen vinden dat de mensenrechten in ons land worden geschonden. Het is een opvallende conclusie uit de eerste Mensenrechtenbarometer die de Liga voor Mensenrechten liet uitvoeren.

De manier waarop ouderen worden behandeld in rusthuizen, de positie van geïnterneerden en gevangenen, schendingen van onze privacy door giganten zoals Facebook, discriminatie op de arbeidsmarkt, … “We leven niet in landen zoals Burundi, maar dat wil niet zeggen dat het hier allemaal koek en ei is,” zegt Kati Verstrepen. De voorzitter van de Liga is vooral blij verrast dat 91 procent van de mensen stelt dat mensenrechten belangrijk zijn. “Poltici zeggen vaak dat er geen draagvlak is om te veel met mensenrechten rekening te houden. Nu blijkt dat dat wel het geval is. Hou er dus rekening mee,” klinkt het. Verstrepen verwijst naar het laten terugkeren van kinderen van Syriëstrijders, de opvang van transmigranten of het massaal plaatsen van veiligheidscamera’s.

Met de kennis van onze mensenrechten is het overigens slecht gesteld. Driekwart kent ze niet of nauwelijks. Recht op onderwijs, recht op vrije meningsuiting, een eerlijk proces of privacy zijn de bekendste. Er is dus nog een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs. De Liga pleit ervoor om tijdens het schooljaar meer aandacht te besteden aan de kennis over mensenrechten.

Met de barometer, de allereerste enquête over mensenrechten die de Liga liet uitvoeren, wil de mensenrechtenorganisatie meer aandacht bij de politiek losweken. “Mensenrechten moeten een belangrijkere plaats krijgen in de regeerakkoorden die na 26 mei worden geschreven,” besluit Kati Verstrepen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.